Het keukenblad is één van de meest belangrijke plekken in de keuken. Het keukenblad wordt immers dagelijks gebruikt voor het bereiden van maaltijden. En dat vraagt om goed onderhoud. Een werkblad is er in vele soorten en maten en dus is het ook per blad verschillend hoe je deze het beste kunt schoonmaken en onderhouden. Veel voorkomende materialen van een keukenblad zijn graniet, composiet en keramiek. Wij geven je graag enkele tips voor hoe je dit soort keukenbladen het beste kunt schoonmaken en onderhouden!
Onderhoud composiet aanrechtblad
Een composiet keukenblad is verkrijgbaar met een glanzende (gepolijste) oppervlakte en met een matte structuur. Een composiet blad met matte structuur is relatief meer open, waardoor vocht en vuil sneller in het materiaal kunnen dringen. Wanneer het composiet keukenblad is gemonteerd, reinig deze dan grondig met water en een scheutje afwasmiddel. Droog vervolgens met een katoenen vaatdoek.
Voor het dagelijks schoonmaken van een composiet werkblad, gebruik je een vochtig doekje met eventueel een zacht schoonmaakmiddel. Vermijd groene zeep, oliën, was en agressieve reinigingsmiddelen bij het onderhoud van een composiet keukenblad! Kies je voor een composiet blad met een matte structuur, dan raden we tevens aan om deze te voorzien van extra onderhoud door middel van een speciaal hiervoor bestemd onderhoudsmiddel. Informeer hier gerust naar in onze showroom, onze keukenadviseurs vertellen je hier graag meer over.
Onderhoud granieten aanrechtblad
Graniet is een verzamelnaam van stollingsgesteenten, die veelal honderden miljoenen jaren oud zijn. Door de aanwezigheid van mineralen, heeft elke soort een eigen kleur en karakter. De meeste granietsoorten worden in gepolijste versie verkocht, maar ze zijn tevens verkrijgbaar in een matte oppervlakte en opgeruwde structuur. De gepolijste versie is het meeste vlekbestendig en daarnaast onderhoudsvriendelijker dan de andere versies. Qua algemeen onderhoud van een granieten keukenblad, kun je dezelfde stappen volgen als bij een composiet keukenblad. Daarnaast raden we aan om sterke vervuiling, bijvoorbeeld olie, rode wijn of vet zo snel mogelijk te verwijderen.
Keramisch werkblad onderhoud
Keramiek is een industrieel vervaardigd product wat op zeer hoge temperatuur wordt gebakken, waardoor een harde en compacte massa ontstaat. Deze compacte massa zorgt voor veel praktische gebruikseigenschappen, waaronder een hoge vlek-, kras- en hittebestendigheid, maar zorgt er tevens voor dat het keukenblad kwetsbaar is voor beschadigingen en breuk. Wees dus voorzichtig met zware en/of scherpe voorwerpen, aangezien deze kunnen zorgen voor onherstelbare stootschade.
Een keramisch keukenblad schoonmaken doe je eenvoudig met een vochtig doekje en eventueel een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik geen harde schuurmiddelen en vermijd contact met agressieve reinigingsmiddelen. Wil je jouw keramisch werkblad van extra onderhoud voorzien? Dit kan met een speciaal onderhoudsmiddel, waarmee je het blad intensiever kunt reinigen. Vraag hier gerust naar in onze showroom, onze adviseurs helpen je graag verder!
Meer keukentips van Eigenhuis Keukens
Bij Eigenhuis Keukens kunnen we je alles vertellen over het onderhouden van jouw keukenblad. Wens je graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op of maak een showroomafspraak via de knop onderaan deze pagina. Vind je het leuk om vaker dit soort handige keukentips te ontvangen? Volg ons dan op Instagram of Facebook. Hier delen we namelijk regelmatig handige tips, maar ook keuken inspiratie en heerlijke recepten!