In het kookboek van Eigenhuis Keukens ambassadrice Jadis Schreuder vind je 70 verrassend eenvoudige recepten, waaronder het recept voor tonijntostada’s met avocado en jalapeño-yuzumayo. Dit gerecht is dé perfecte combinatie van verschillende smaken, texturen en zuren! De crunch in combinatie met het boterzachte van de avocado crème, het lichtpittige van de jalapeño en het friszure van de yuzu en ingelegde ingrediënten maakt het geheel tot een succesrecept!
Mocht tonijn overigens niet helemaal jouw favoriete smaak zijn, dan kun je de tonijn ook vervangen door zalm of een stevige witvis.
Tip: Wist je al dat wanneer je voor 29 februari 2024 een vrijblijvende offerte op laat stellen, je het Jadis’ Lemon Kitchen kookboek cadeau ontvangt?
Avocado crème
Benodigdheden
- Hoge maatbeker
- Staafmixer
- Citruspers
- Handrasp
Ingrediënten
- 2 rijpe avocado’s
- ½ - 1 biologische citroen
- 1 klein teentje knoflook
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel grove zwarte peper
- Thermapen (kernthermometer)
- Handrasp
- Citruspers
- Frituurpan of diepe gietijzeren pan
- Zeef of frituurschep
- 100 ml zure mayonaise of maak deze zelf met het recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek op bladzijde 59
- 15 ml yuzusap (van de toko) of citroensap
- 1 kleine jalapeño van 7 g, fijngehakt en zonder zaadlijst
- 1 el avocado crème
- 1 tl ingelegde mosterdzaadjes per tostada of maak deze zelf met het recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek op bladzijde 53
- Ingelegde rode ui en komkommer de hoeveelheid is naar wens, of maak deze zelf met het recept uit Jadis’ Lemon Kitchen kookboek op bladzijde 53
- 100 ml zonnebloemolie
- 8-10 kleine maistortilla’s van 10 cm (zoals de tortilla’s van La Morena)
- 250 g verse MSC-gecertificeerde tonijn
- 1 biologische citroen
- 1 tl zoutvlokken
Bereiding
Schil de avocado’s, snijd ze in stukken en doe ze vervolgens in de hoge maatbeker. Rasp de citroen en pers het sap eruit. Let er hierbij goed op dat er geen citroenpitjes in vallen! Doe het citroensap met de citroenrasp, knoflook, peper en zout opvolgend in de maatbeker bij de avocado.
Haal de staafmixer hier goed doorheen, net zolang tot je een boterzachte crème krijgt. Proef de crème en breng deze eventueel verder op smaak met extra peper en zout.
Jalapeño-yuzumayonaise
Benodigdheden
Ingrediënten
Bereiding
Voeg de zure mayonaise, yuzusap en jalapeño samen. Bewaar eventueel nog wat plakjes jalapeño om de tostada’s op het einde mee te garneren.
Verwarm de zonnebloemolie in de pan tot 100 °C, gebruik voor het meten een Thermapen of kookthermometer. Bak vervolgens de maistortilla’s ongeveer 15 seconden per kant totdat ze goudbruin kleuren en krokant worden. Laat ze uitlekken en afkoelen op keukenpapier.
Snijd de tonijn in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter. Vervolgens snijd je het vruchtvlees van de citroen en smeer de tostada’s in met de avocado crème en leg daarop de tonijn en de drie soorten ingemaakte tafelzuren. Verdeel daarna het citroenvruchtvlees en de citroenrasp hierover.
Als laatste garneer je de tostada’s door de jalapeño-yuzumayonaise naar smaak over de tostada’s te druppelen. Strooi er daarna naar smaak nog wat zoutvlokken, mosterdzaadjes en ingelegde rode ui en komkommer over én wanneer je van wat extra spice houdt kun je de overgebleven jalapeño plakjes er ook overheen strooien. Als kers op de taart serveer je de tostada’s uiteraard op een mooie schaal.
Deel jouw tonijntostada’s met ons
Ben je van plan om zelf dit verrukkelijke recept te gaan maken? Plaats dan vooral een foto van jouw zelfgemaakte tostada’s en tag ons én The Lemon Kitchen op Instagram en Facebook! Daarnaast raden we je uiteraard aan om ons te volgen voor de laatste keukentrends, leuke acties en een flinke dosis keukeninspiratie.