Inspiratie voor kerst: gevulde kerstkalkoen

Op zoek naar een heerlijk diner voor kerstavond? Bekijk dan dit recept voor een gevulde kerstkalkoen. Succes gegarandeerd!

Kerstdiner met kalkoen | Eigenhuis Keukens
Borders
Page divider element

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent voor velen keuzestress. Want wat gaan we eten tijdens de kerstdagen? Wij geven je hiervoor graag wat inspiratie en delen daarom dit heerlijke recept voor een gevulde kerstkalkoen met jou. Want met de traditionele kalkoen zit je altijd goed!

Wat heb je nodig?

  • 1 citroen
  • 2 grote uien
  • 8 sneetjes witbrood
  • 1 kalkoen (van ong. 2-2,5 kilo)
  • 20 gram verse Italiaanse kruiden
  • 175 gram ongezouten roomboter

Gevulde kalkoen - kerstrecept | Eigenhuis Keukens

Hoe maak je de kalkoen klaar?

  1. Haal de kalkoen uit de koelkast en laat deze minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen. Zet de oven aan en verwarm voor tot 200 graden.
  2. Haal de korstjes van het witbrood en maal dit fijn in een keukenmachine. Rasp vervolgens de schil van de citroen en snijd de uien fijn. Voeg daarna de citroenrasp en de helft van de versnipperde ui aan het broodkruim toe. Haal de blaadjes van de verse Italiaanse kruiden, hak deze fijn en voeg dit samen met wat peper, zout en de boter toe aan het broodmengsel en kneed het geheel tot een losse bal.
  3. De kalkoen extra knapperig maken? Leg deze dan in een vergiet en giet hier kokend water overheen. Dep daarna zowel de buitenkant als de binnenkant droog met keukenpapier. Neem nu het mengsel en stop dit in de kalkoen. Sluit daarna de holte af met de rest van de versnipperde ui.

    Gevulde kerstkalkoen recept | Eigenhuis Keukens

  4. Maak bij het borstbeen voorzichtig het vel los en duw er wat boter tussen om het vlees sappig te houden. Smeer de rest van de boter over de bodem en bestrooi met peper en zout. Leg vervolgens de gevulde kalkoen in de braadslede met de borst naar de onderkant. Verdeel de rest van de boterklontjes rond en over het vlees.
  5. Om uitdroging te voorkomen dek je de braadslede los af met aluminiumfolie. Zorg dat dit niet te strak zit, want dan stooft de kalkoen. Plaats de braadslede vervolgens in de oven en braad deze in 2 tot 2,5 uur goudbruin en gaar. Nadat de kalkoen 1 uur in de oven zit, zet je de temperatuur van de oven terug naar 175 graden. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. De laatste 30 minuten verwijder je de aluminiumfolie van de braadslede en draai je de kalkoen om, om zo de andere kant ook mooi bruin en krokant te maken.
  6. Controleer of de kalkoen gaar is door met een vleesvork in je vlees prikken. Als het vocht dat eruit druppelt helder is, dan is de kalkoen klaar. Neem dan de kalkoen uit de oven en wikkel deze in een nieuw stuk aluminiumfolie om het vlees vervolgens 15 minuten te laten rusten.

Serveertip: Serveer de kalkoen met verse aardappelkroketten, gebraden witlof en een lekker glaasje rode wijn!

Recepten inspiratie bij Eigenhuis Keukens

Vind jij het leuk om vaker heerlijke recepten te ontvangen en keuken inspiratie op te doen? Volg ons dan op Facebook en Instagram! Wij delen regelmatig lekkere recepten en de nieuwste keukentrends.

Klanten over Eigenhuis Keukens

Eigenhuis Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 159 beoordelingen in de laatste 12 maanden.

Blob element background
Duidelijk, ervaren en betrokken!

Betrokken en ervaren in het ontwerpen van een functionele en mooie keuken!

Chat bubble icon 10
K uit Muiden
15-01-2025
GEWELDIG!!

Ik werd hartelijk welkom geheten door Frank van der Berg. Ik heb hem mijn ideeën uitgelegd en in zeer korte tijd bleek Frank een verkoper te zijn die heel erg met mij mee dacht. Veel van die ideeën sloten naadloos aan bij die van mij. Binnen nog geen 2 uur konden we elkaar de hand schudden en het contract ondertekenen. Daarnaast is Frank ook geen verkoper in de zin van opdringen. Hij is pas echt tevreden als de klant ook tevreden de deur uit gaat. Nogmaals dank Frank ik kan niet wachten tot de, mede door jou, uitgezochte keuken geplaatst wordt.

Chat bubble icon 10
Nans uit Amersfoort
14-01-2025
Uitstekend

Uitstekende service, klantgericht, meedenkend, vriendelijk personeel.

Chat bubble icon 10
Alex uit Capelle
11-01-2025
goed en professioneel geholpen

wij zijn blanco binnen gekomen bij Eigen Huis Keukens en werden door Cathelyn van Doorn begeleid in onze zoektocht. Haar jarenlange ervaring en inzicht in de keuken business werd direct duidelijk en heeft heeft geresulteerd in een voor ons ideale keuken. al met al een zeer fijne ervaring en absoluut een aanrader voor mensen die een op het lijf geschreven keuken willen realiseren

Chat bubble icon 10
Richard Oudshoorn uit IJMUIDEN
10-01-2025
Zeer plezierige ervaring bij het aankooptraject

Wij zijn erg tevreden over het aankooptraject en hebben daarom veel vertrouwen dat de oplevering ook goed zal gaan verlopen. Dat zal pas over twee jaar plaatsvinden, maar ons vertrouwen is gebaseerd op de uiterst vriendelijke, geduldige en vakkundige begeleiding door Lars zoals wij deze tot nu toe hebben ervaren. Daarnaast willen wij tevens de vriendelijke en hartelijke ontvangst door de dames in de showroom en aan de balie niet onvermeld laten.

Chat bubble icon 10
Rob Kerker uit Amersfoort
10-01-2025
Heel goed een tien

Je wordt heel netjes en vakkundig geholpen ,en ze denken ook met je mee wat goed voor je is ik ben heel blij dat ik daar ben geweest

Chat bubble icon 10
J horsman uit Spijkenisse
06-01-2025