De gezonde kerstkalkoen

Voor het kerstdiner helpen wij je graag een handje op weg met een echte klassieker; de kerstkalkoen! Kiezen voor een (gevulde) kalkoen brengt wel risico's met zich mee. Immers, als deze mislukt, moet je last-minute wat anders regelen. Durf jij het aan?! Met onze tips moet het helemaal goed komen deze Kerst!

Kerstdiner kalkoen bereiden
Borders
Page divider element

Met de feestdagen voor de deur is iedereen druk op zoek naar nieuwe ideeën voor het traditionele kerstdiner. Het traditionele gourmetten wordt steeds vaker vervangen voor een ander feestmaal. Ook wij zijn de laatste tijd druk bezig geweest met het op tafel toveren van originele, heerlijke gerechten voor bezoekers van onze showroom en bij het door ons georganiseerde kerstdiner voor de mensen van De Voedselbank in Houten.

Een impressie van het kerstdiner voor De Voedselbank Houten: Video.

Voor het kerstdiner helpen wij je graag een handje op weg met een echte klassieker; de kerstkalkoen! Kiezen voor een (gevulde) kalkoen brengt wel risico's met zich mee. Immers, als deze mislukt, moet je last-minute wat anders regelen (lees onze extra tip voor een last-minute vervanging). Durf jij het aan?! Met onze tips moet het helemaal goed komen deze Kerst!

Kerst kalkoen bereiden

Bereiding van de kerstkalkoen

Voordat we beginnen aan de bereiding, eerst nog een tweetal tips.

1. Laat de kalkoen niet schrikken in de oven: laat de kalkoen eerst op kamertemperatuur komen, voordat je hem de oven in stopt. Door een te groot temperatuurverschil kan de kalkoen taai worden.
2. Overgieten met kokend water: om een lekker krokant velletje te krijgen is het aan te raden om de nog niet bereidde kalkoen te overgieten met kokend water. Let op: droog de kalkoen wel goed af (binnen- en buitenkant).

De basisbereiding van de kalkoen is eigenlijk vrij simpel. Smeer de kalkoen in met een mengsel van gesmolten boter, olie, peper en zout. Eventueel kunnen daar nog kruiden naar keuze aan toegevoegd worden.

De oven in

Ook voordat we de kalkoen in de oven zetten, eerst nog tweetal belangrijke tips:

1. Leg de kalkoen op zijn kop: door hem met de borst naar beneden op de braadslede te leggen, voorkom je dat de borst uitdroogt.
2. Een aluminium jasje: pak de kalkoen losjes met aluminiumfolie in. Bij het draaien van de kalkoen kan de folie worden verwijderd.

Verwarm nu de oven voor op 200 graden en plaats de kalkoen in de oven. Na een uur kan de oven worden teruggedraaid op 175 graden. De tijd die de kalkoen nodig heeft om te garen, hangt af van de grootte. Ga ervan uit dat per kilo circa 40 minuten bereidingstijd volstaat. Voor een gevulde kalkoen geldt circa een uur per kilo. Een half uur voor de bereidingstijd is verstreken, is het belangrijk dat de kalkoen wordt omgedraaid, zodat ook de onderkant gaar wordt en een krokant laagje krijgt.

Wanneer is de kalkoen gaar?

Met vleesthermometer: de dij moet een kerntemperatuur hebben van 70-72 graden.
Zonder thermometer: prik een sateprikker in de dij. Is het sap helder, dan is hij gaar.

Nog even geduld

Voordat we kunnen aanvallen, vraagt de kalkoen nog een klein beetje van ons geduld. Om de sappen terug te laten vloeien laten we de kalkoen nog 20 minuten rusten in aluminiumfolie (met eventueel nog een aantal theedoeken hierover). Zo blijft het vlees warm en wordt ieder deel van de kalkoen heerlijk sappig.

De failsafe tip

Ben je er niet helemaal op gerust dat het goed komt? Koop dan extra vlees met een korte bereidingstijd, zoals biefstuk. Mocht het helemaal misgaan, dan kan je daar altijd op terugvallen. Tover je wel die heerlijk sappige kalkoen op tafel? Dan kan het vlees gewoon worden ingevroren. Of wellicht worden gebruikt voor de volgende kerstdag!

Bereiding kalkoen | Eigenhuis Keukens

Klanten over Eigenhuis Keukens

Eigenhuis Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 159 beoordelingen in de laatste 12 maanden.

Blob element background
Duidelijk, ervaren en betrokken!

Betrokken en ervaren in het ontwerpen van een functionele en mooie keuken!

Chat bubble icon 10
K uit Muiden
15-01-2025
GEWELDIG!!

Ik werd hartelijk welkom geheten door Frank van der Berg. Ik heb hem mijn ideeën uitgelegd en in zeer korte tijd bleek Frank een verkoper te zijn die heel erg met mij mee dacht. Veel van die ideeën sloten naadloos aan bij die van mij. Binnen nog geen 2 uur konden we elkaar de hand schudden en het contract ondertekenen. Daarnaast is Frank ook geen verkoper in de zin van opdringen. Hij is pas echt tevreden als de klant ook tevreden de deur uit gaat. Nogmaals dank Frank ik kan niet wachten tot de, mede door jou, uitgezochte keuken geplaatst wordt.

Chat bubble icon 10
Nans uit Amersfoort
14-01-2025
Uitstekend

Uitstekende service, klantgericht, meedenkend, vriendelijk personeel.

Chat bubble icon 10
Alex uit Capelle
11-01-2025
goed en professioneel geholpen

wij zijn blanco binnen gekomen bij Eigen Huis Keukens en werden door Cathelyn van Doorn begeleid in onze zoektocht. Haar jarenlange ervaring en inzicht in de keuken business werd direct duidelijk en heeft heeft geresulteerd in een voor ons ideale keuken. al met al een zeer fijne ervaring en absoluut een aanrader voor mensen die een op het lijf geschreven keuken willen realiseren

Chat bubble icon 10
Richard Oudshoorn uit IJMUIDEN
10-01-2025
Zeer plezierige ervaring bij het aankooptraject

Wij zijn erg tevreden over het aankooptraject en hebben daarom veel vertrouwen dat de oplevering ook goed zal gaan verlopen. Dat zal pas over twee jaar plaatsvinden, maar ons vertrouwen is gebaseerd op de uiterst vriendelijke, geduldige en vakkundige begeleiding door Lars zoals wij deze tot nu toe hebben ervaren. Daarnaast willen wij tevens de vriendelijke en hartelijke ontvangst door de dames in de showroom en aan de balie niet onvermeld laten.

Chat bubble icon 10
Rob Kerker uit Amersfoort
10-01-2025
Heel goed een tien

Je wordt heel netjes en vakkundig geholpen ,en ze denken ook met je mee wat goed voor je is ik ben heel blij dat ik daar ben geweest

Chat bubble icon 10
J horsman uit Spijkenisse
06-01-2025