Sous-vide koken: een maaltijd op hoog niveau

Je hebt het vast eens voorbij horen komen tijdens het eten van een culinair recept of bij een bezoekje aan een chique restaurant; de term sous-vide koken. De nieuwe techniek van koken is supergemakkelijk en tilt je maaltijden naar een hoger niveau. We vertellen je er graag meer over.

Sous-vide keuken | Eigenhuis Keukens
Borders
Page divider element

Je hebt het vast eens voorbij horen komen tijdens het eten van een culinair recept of bij een bezoekje aan een chique restaurant; de term ‘sous-vide koken’. Deze nieuwe manier van koken is super gemakkelijk en tilt je maaltijden naar een hoger niveau. Maar wat is het precies en hoe werkt deze manier van koken? Wij vertellen je er graag meer over.

Wat is sous-vide koken?

Sous-vide komt uit het Frans en kunnen we vertalen naar “vacuümgaren”. Sous-vide koken houdt in dat etenswaren vacuüm worden verpakt in een speciaal daarvoor bestemde zak en vervolgens in een bad van water op een constante lage temperatuur verwarmd worden. Tegenwoordig kun je tevens sous-vide koken in een stoomoven. Het is mogelijk om zowel vlees en vis als groenten en vruchten op deze manier te bereiden.

Voordelen van sous-vide koken

Een sous-vide bereiding van jouw gerecht zorgt ervoor dat je kunt genieten van een maximale kwaliteit. Doordat de smaakstoffen van het product bewaard blijven in de verpakking, blijven voedingsstoffen, textuur én smaak optimaal behouden! Bovendien is sous-vide heel eenvoudig. Heb je het eenmaal onder de knie, dan gaat er een culinaire wereld voor je open! Daarnaast wordt het eten op een constante temperatuur bereid, waardoor de kans op verbrand, te gaar of te droog eten, enorm klein is. Door sous-vide te koken, gaar je jouw gerechten dus gemakkelijk tot perfectie!

Hoe moet je sous-vide koken?

Sous-vide koken klinkt misschien lastiger dan het daadwerkelijk is. Tegenwoordig bestaan er diverse apparaten waarmee je het eenvoudig in je eigen keuken kunt doen. Je hebt in ieder geval een waterbad of stoomoven nodig en waterdichte zakken. Je kunt eventueel ook ziplock zakjes gebruiken, welke bij de supermarkt verkrijgbaar zijn. Ga volgens de volgende stappen te werk:

  1. Producten verpakken:

    De eerste stap van sous-vide koken is het verpakken van de producten die je wilt bereiden. Gebruik hiervoor de vacuümzak. Voeg eventueel kruiden naar smaak toe en zorg ervoor dat alle lucht uit de zak is.

  2. Bereiden van de maaltijd:

    Sous-vide koken kun je doen in een waterbad of in een stoomoven. De SteamPro stoomoven van AEG is hier bijvoorbeeld perfect voor. Stel de juiste hoeveelheid stoom in die de oven aan de producten moet toevoegen en je maaltijd wordt een meesterwerk!

  3. Instellen van de juiste temperatuur:

    Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur instelt. Op welke temperatuur het gerecht moet garen, staat vaak bij het recept aangegeven. Zorg ervoor dat je niet een te hoge temperatuur instelt, want dan kan het gerecht al snel zijn smaak verliezen.

  4. Verwarmen van het gerecht:

    Nu is het een kwestie van wachten tot het gerecht klaar is. Het product wordt op een lage temperatuur bereid, waardoor het wat langer kan duren dan je gewend bent. Geduld werpt echter zijn vruchten af. Het eten zal je namelijk gegarandeerd verrukkelijk smaken!

Sous-vide biefstuk | Eigenhuis Keukens

Meer inspiratie opdoen?

Wil je meer inspiratie opdoen voor het koken van eten? Vergeet dan niet Eigenhuis Keukens te volgen op Facebook. Wij delen regelmatig recepten en trends of tips op het gebied van keukens!

Klanten over Eigenhuis Keukens

Eigenhuis Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 171 beoordelingen in de laatste 12 maanden.

Blob element background
Uitstekend

Dit is de tweede keer dat wij een keuken hebben aangeschaft bij eigenhuis keukens. De eerste keer was de ontvangst goed. De tweede keer was de ervaring nog beter. Vakkundige adviezen. Wij zijn heel blij met deze keuken tegen goede prijs. Ook is men... Lees meer

Chat bubble icon 10
John uit Amersfoort
30-04-2025
Uitstekend

Vanaf het eerste gesprek heeft Adviseur N. Legierse ons uitstekend begeleid bij het samenstellen van onze keuken. Van het kiezen van de juiste materialen tot het selecteren van de apparaten – overal dacht hij actief in mee. Wat ons direct opviel,... Lees meer

Chat bubble icon 10
S uit Rotterdam
24-04-2025
Top!

Onzo droom keuken is door Wilco werkelijkheid geworden! Wij zijn super blij.

Chat bubble icon 10
Macey uit Rotterdam
24-04-2025
Goed luisteren naar de klant

Aangename zetting , goed luisteren naar de wensen van de klant en vervolgens adviseren , na eerste intake tweede afspraak gemaakt en alles door genomen en waar nodig aangevuld , uiteindelijk met een voorstel visueel en in kosten gekomen ,... Lees meer

Chat bubble icon 10
Sjaak uit Moordrecht
21-04-2025
Super

Goed advies, er wordt meegedacht en een prettig contact. Veel keuze

Chat bubble icon 10
Anneke uit Westzaan
19-04-2025
Vriendelijk, Professioneel en meedenkend.

Na meerdere keukenzaken te hebben bezocht, kwamen we bij eigenhuiskeukens in Groningen . In eerste instantie om even rond te kijken dus zonder afspraak. Werden vriendelijk ontvangen en een praatje gemaakt met Gert. Met Gert zijn proffesionele hulp en het... Lees meer

Chat bubble icon 10
Peter en Johanna uit Winschoten
18-04-2025