- Home
- Blog
- Het ideale keukenverlichtingsplan: Een functionele en sfeervolle keuken in de donkere maanden
Het ideale keukenverlichtingsplan: Een functionele en sfeervolle keuken in de donkere maanden
20 november 2024Met de toevoeging van sfeervolle accessoires in je keuken creëer je al snel een warmere sfeer in jouw keukenruimte. Toch blijft de ruimte incompleet zonder de juiste verlichting. Zorg daarom voor een goed doordacht verlichtingsplan, zodat je ook in de donkere maanden kunt genieten van een warme ambiance. Lees snel verder en ontdek hoe je een functioneel én sfeervol keukenverlichtingsplan voor jouw keuken opstelt.



Waarom is een lichtplan essentieel?
Het hebben van de juiste keukenverlichting wordt steeds belangrijker, omdat de keuken niet alleen gebruikt wordt om in te koken, maar ook als centrale ruimte om in te leven. Waar verlichting in de keuken vroeger vooral functioneel was (om goed zicht te hebben bij het bereiden van eten) is de rol van deze ruimte inmiddels veranderd. Naast koken en snijden is de keuken dé plek om samen te komen met het hele gezin. Daarom is het belangrijk dat de keukenverlichting niet alleen functioneel is, maar ook een warme en uitnodigende uitstraling creëert.
Verschillende soorten keukenverlichting
In de keuken zijn vier soorten verlichting essentieel: basis-, functionele-, sfeer- en detailverlichting. In een goed doordacht verlichtingsplan zijn alle soorten keukenverlichting meegenomen.
Basisverlichting
Met basisverlichting wordt de hele ruimte verlicht, zonder bepaalde delen van de keuken extra te benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan een grote hanglamp in het midden van de keuken. Als je even snel een glas water wilt pakken zorgt deze lamp voor voldoende licht.
Functionele verlichting
Deze soort verlichting wordt boven het keukenblad en de kookplaat geplaatst, zo heb je namelijk goed zicht voor bepaalde kook- of voorbereidingswerkzaamheden zoals bij het bereiden van een gerecht. Denk bij functionele keukenverlichting aan lampjes onder de afzuigkap, in de bovenkasten of handige spots die gericht zijn op het kook- en werkgedeelte van de keuken. Voor voldoende zicht is het belangrijk om lampen te gebruiken die zorgen voor veel licht, hiervoor raden we aan om lampen te gebruiken van minstens 60 watt.
Sfeerverlichting
Om jouw nieuwe keuken een warme en gezellige uitstraling te geven, is goede sfeerverlichting uiterst belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan i-luminate greeplijstverlichting. Hiermee zet je jouw nieuwe keuken namelijk altijd in hét perfecte licht.
Detailverlichting
Met detailverlichting kun je bepaalde plekken in de keuken extra verlichten. Zo zijn onze Systemat keukens standaard uitgerust met verlichte korflades, waardoor zelfs de donkerste hoeken van de lades goed verlicht worden.
Het ideale keukenverlichtingsplan opstellen in 6 stappen
Nu je weet welke verschillende soorten keukenverlichting er zijn, kun je starten met het opstellen van jouw eigen keukenlichtplan.
Stap 1: start met een plattegrond van de keukenruimte, deze kun je zelf schetsen of je kunt de bouwtekening hiervoor gebruiken. Vergeet hier niet op aan te geven waar de ramen zitten en houd rekening met de lichtinval.
Stap 2: welke verlichting wil je graag in de keuken? Zijn enkel basis- en functionele verlichting voor jou voldoende? Of wil je ook graag meer sfeer creëren met de verlichting?
Stap 3: geef vervolgens aan op de plattegrond waar je elk type verlichting wilt ophangen, houd hierbij rekening met de functie van elke lamp. Zorg er bij functionele verlichting voor dat je niet zelf tussen de lichtstraal en het keukenblad staat, om schaduwen op het blad te voorkomen. Vergeet ook niet om de basisverlichting in het midden van de keukenruimte te plaatsen om zo de hele ruimte te verlichten.
Stap 4: zorg ervoor dat de belangrijkste delen zoals de kookplaat, het keukenblad en de spoelbak goed verlicht worden. Hier is goede verlichting namelijk van groot belang.
Stap 5: vergeet de verlichting boven de eettafel niet. Tip: kies hier voor dimbare lampen, zodat je 's avonds het licht kunt dimmen voor een gezellige sfeer.
Stap 6: heb je alle plekken die verlicht moeten worden meegenomen in de plattegrond en weet je welke soort verlichting je nodig hebt op welke plek? Dan kun je op zoek gaan naar de lampen die perfect bij jouw nieuwe keuken passen!
Blijf op de hoogte met het nieuws van Eigenhuis Keukens
Wil je graag vaker dit soort handige tips ontvangen of op de hoogte blijven van de laatste keukentrends? Vergeet dan niet Eigenhuis Keukens te volgen op Facebook, Instagram en LinkedIn. Hier delen we regelmatig tips en inspiratie voor jouw keuken. Je bent natuurlijk ook van harte welkom in één van onze showrooms. We helpen je graag bij het realiseren van jouw droomkeuken!
Eigenhuis Keukens wordt gemiddeld beoordeeld met een 9.5 uit 10 op basis van 171 beoordelingen in de laatste 12 maanden.
Dit is de tweede keer dat wij een keuken hebben aangeschaft bij eigenhuis keukens. De eerste keer was de ontvangst goed. De tweede keer was de ervaring nog beter. Vakkundige adviezen. Wij zijn heel blij met deze keuken tegen goede prijs. Ook is men... Lees meer
Vanaf het eerste gesprek heeft Adviseur N. Legierse ons uitstekend begeleid bij het samenstellen van onze keuken. Van het kiezen van de juiste materialen tot het selecteren van de apparaten – overal dacht hij actief in mee. Wat ons direct opviel,... Lees meer
Onzo droom keuken is door Wilco werkelijkheid geworden! Wij zijn super blij.
Aangename zetting , goed luisteren naar de wensen van de klant en vervolgens adviseren , na eerste intake tweede afspraak gemaakt en alles door genomen en waar nodig aangevuld , uiteindelijk met een voorstel visueel en in kosten gekomen ,... Lees meer
Goed advies, er wordt meegedacht en een prettig contact. Veel keuze
Na meerdere keukenzaken te hebben bezocht, kwamen we bij eigenhuiskeukens in Groningen . In eerste instantie om even rond te kijken dus zonder afspraak. Werden vriendelijk ontvangen en een praatje gemaakt met Gert. Met Gert zijn proffesionele hulp en het... Lees meer